Hoşgeldin RAMAZAN


Ramazan
Merhaba arkadaşlar,

ramazan da oruç tututucağımız için size bir ön bilgi veya nasıl desem bilmeyenler için küçük bir bilgi;

Sahur nedir?
Ramazan ayında oruç tutanların gün doğmadan önce belirli saatte yedikleri yemeğe ve bu yemeğin yendiği zaman aralığına sahur denir.

İftar nedir?
Gün sonunda orucun açılmasına ve bu esnada yenen yemeğe iftar denir.

İftarda edilecek dua nedir?
Allâhumme leke sumtu ve bike âmentu ve aleyke tevekkeltu ve alâ rızkıke eftartu veli savmi ğadin neveytu fağfir limâ kaddemtu vemâ ahhertu.
Anlamı:
Allah’ım! Senin için oruç tuttum, sana inandım, sana dayandım, Senin verdiğin rızıkla orucumu açtım. Yarının orucuna da niyet ettim, benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla.
Ramazan ve oruç Kuran’ı Kerim’de bir çok yerde geçmektedir. İslamın beş şartından biri olan
bu ibadet kati surette farz kılınmıştır.
Bakara 183 – Sayfa No: 27
Ey îmân edenler! Sizden evvelkilere farz kılındığı gibi, oruç tutmak üzerinize farz kılındı; tâ ki (günahlardan) sakınasınız.
Bakara 184 – Sayfa No: 27
Sayılı günler olarak oruç size farz kılındı!. Fakat içinizden kim hasta olur veya yolculukta bulunursa, artık (tutamadığı günler) sayısınca başka günler de oruç tutsun! Ona gücü yetmeyenlerin üzerine ise, tutamadıkları her gün için bir fakirin (bir günlük) yiyeceği kadar fidye verme borcu vardır. Buna rağmen kim gönlünden koparak bir hayır işlerse, o takdirde bu, onun için daha hayırlıdır. Bununla berâber bilirseniz, (güçlüğüne rağmen) oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır.
Bakara 185 – Sayfa No: 27
Ramazan ayıdır ki, insanlara doğru yolu göstermek ve hidâyet ile furkandan (hak ile bâtılı ayıran hükümlerden) apaçık deliller olmak üzere, Kur’ân onda indirilmiştir. Öyle ise içinizden kim o aya erişirse, artık onda oruç tutsun! Kim de hasta olur veya yolculukta bulunursa, artık (onun üzerine, tutamadığı günler) sayısınca başka günler(de oruç tutma borcu) vardır. Allah size kolaylık ister ve size zorluk istemez. İşte (bütün bunlar) sayıyı tamamlamanız ve sizi hidâyete erdirmesine mukabil (tekbir getirerek) Allah’ı büyük tanımanız içindir; hem tâ ki şükredesiniz.

0 yorum: