Gzip İle Wordpress Site Açılış Hızını Arttırmak



Merhaba Gereksiz Blog okurları.Bu yazımda sizlere wordpress Gzip ve site açılış hızının %80 oranında nasıl daha hızlı açabileceğimizi anlatacağım.
Öncelikle gzip nedir nasıl kurulur kullanılır onunla başlayalım.
Gzip, bir tür sıkıştırma yöntemidir. Web sitemizde bulunan php, js, css, html, jpg vb. dosyaları sıkıştırmaya yarar ve bu şekilde sitenizin daha hızlı açılmasını sağlar. Bir çok özelliği var bunlardan biride Trafik kullanımını azaltmasıdır. 
Web sitenize binlerce kişinin girdiğini düşürsek eğer site hızının ilerleyen zamanlarda ne olacağını tahmin edebilirsiniz.
Gzip sıkıştırması çok meşakatli bir işlem değildir .htaccess’e eklenen bir kodla sıkıştırmayı etkinleştirebilirsiniz. Ancak şu faktörlerin olması gerekiyor;
  • Sunucunuzda Gzip modülü kurulu olması gerekli.
  • cPanel’den site optimizasyon (Gzip) modülünü etkinleştirmeniz gerekiyor.
Eğer cPanelinizde böyle birşey yoksa zaten sıkıştırmayı yapamazsınız. Hosting’inizle irtibata geçmeniz gerekiyor bu durumda. Yada hiç irtibata geçmeden benim yöntemimle eklenti kurarak sıkıştırma yapabilirsiniz.
Linux Hosting kullanıcıları için söylüyorum eğer WordPress’ten farklı bir sistem kullanıyorsanız alttaki kodu .htaccess kodunu en üste yerleştirin ve kaydedin. Eğer çalışmıyor ise sunucunuzda mod_deflate kurulu değildir bunun kurulumunuda ayrıca anlatacağım.
Genede ekleyin htaccess dosyanıza eğer kurulu ise test sitesi üzerinden bakabilirsiniz gzip aktif oldumu diye.
AddOutputFilterByType DEFLATE text/html text/xml text/css text/plain
AddOutputFilterByType DEFLATE image/svg+xml application/xhtml+xml application/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/rdf+xml application/rss+xml application/atom+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE text/javascript application/javascript application/x-javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-ttf application/x-font-otf
AddOutputFilterByType DEFLATE font/truetype font/opentype
Eklentiyi indir: Filofoso WordPress Gzip
Eklentiyi indirin wp-content/plugins klasörüne atın ve yönetici panelden etkinleştirin. Yapmanız gereken işlemler bu kadardı Gzip kurdunuz sıra testte Gzip test sitesine gidin ve sitenizi test edin.

0 yorum: