CSS konuları - Part 1


Cascading Style SheetCascading Style Sheets (CSS) HTML 'deki bazı problemleri halletmek için ama örnek olarak da; web sayfası içeriği ve web sayfası görünümünü birbirinden ayırmak için oluşturulan bir yoldur.CSS kullanımının bir çok bakından avantajları bulunmaktadır. Belli başlı avantajlarını sıralarsak:

Görünüm Avantajları

CSS HTML'e göre bir çok stil özelliğine sahiptir ve CSS ile ortaya muhteşem stiller çıkıyor. CSS'in sayfa içeriği öğelerinin sayfa görünümü öğelerinden ayrılması için geliştirildiğini düşünürsek avantajı baştan anlaşılmış olur. :::html

CSS'e Giriş

HTML'de bu elementi(h1) kalın,altı çizili, rengi kırmızı olarak atama gibi çeşitli stiller verbiliriz ancak bunlar içinde ayrı HTML elementleri kullanmak zorundayız, ancak CSS de bunu tek bir elementle yapabiliriz ve ayrıca daha fazla stil özellikleride atayabiliriz.(örn: kenarlık, rollover vs stillerini ekleyebiliriz.)

h1 { 
color: white;
font:italic 18px Arial, serif;
text-decoration: underline;
background: yellow url(resimlinki) repeat-x;
border: 1px solid white;
margin-bottom: 0;
padding: 5px;
}


Kullanım Kolaylığı

HTML'de her elmente artı özellikler eklemek için başka bir element ve özellik eklememiz gerekiyor.



Başlık




Bunun gibi onlarca veya yüzlerce konu başlığınız olduğunu düşünün. CSS'de aynı işlem için;


h1 {
color: blue;
}

hatta daha sonra bu elementin özelliklerinde değişiklik yapmamızda kolay olacaktır. Hatta bu işlemi sadece bu etiket için değil diğer etiketlerede uygulayabiliriz site hızı açısından biraz daha olsa etkileniyor.



h1, h2 {
color: blue;
}

Ayrıcatek bir CSS dosyası ile sitenin tamamının yönetmekte web kodlamacıları için çok büyük kolaylıktır. Sadece bir dosyada değişlik yaparak tüm sitemizi etkiler.

Bu günlük bu kadar yeter ilk olarak Fatih Hayrioğlu'na teşekkürler bu bilgiyi bizle paylaştığı için. Kaynak:Fatih Hayrioğlu

0 yorum: