Laptopta Mavi Ekran Sorunu Ve Çözümü


Çoğu kullanıcı başının belası olan 'Mavi Ekran' ile karşılaşınca, sorunun kaynağını bulmakta zorlanır veya çözümü bilgisayarına format atmakta bulur.
Aslında ekrana gelen karmaşık kodlar arasında büyük ihtimalle bilgisayarınızın karşılaştığı hatanın nedeni gizlidir.

Öncelikle hatanın kaynağı hakkında kabaca bilgi sahibi olmak için kısa bir yol izlemek mümkün:
Başlat>Çalıştır dedikten sonra, komut satırına:
EventVwr.msc
yazıp çıkan olay görüntüleyicisi penceresinden uygulamaya tıklayıp hataların olduğu satırları bulabiliriz. Bu hata satırlarına çift tıkladığımızda hatanın nedeniyle ilgili teknik bilgiler almak mümkündür. Aynı durum Sistem sekmesi içinde geçerlidir. Burada da sistemle ilgili karşılaşılan sorunlar Hata olarak karşımıza çıkacaktır.




Teknik bir birikiminiz varsa tahmin yapmanız veya Google yardımıyla olayı netleştirmeniz kolay olacaktır.

Yaptığımız şey mavi ekrandaki bazı bilgilere ulaşmak aslında. Eğer Mavi ekranla karşılaştığınızda PC restart etmeyecek şekilde ayarlandı ise yine ipuçlarını toplamamız mümkün:




İşin biraz daha detaylı ama bizi hatanın kaynağına götürmede yararlı olacak yolu da Minidump dosyalarını çözümlemektir. Bilgisayarda hata meydana geldiğinde, Windows dizini altında Minidump klasöründe mini052308-01.dmp gibi dosyalar oluşur. Bu dosyaların adı aynı zamanda bize hatanın oluştuğu tarihi verir. 052308 yani Mayıs 23 2008 gibi. Öncelikle bu dosyaların ne anlama geldiğini çözmek için okutmak lazım.
Bunun için 
Debugging Tools for Windows 32-bit Version
adresinden Microsoft'un kendi Debug aracını indirebilirsiniz.






Şimdi elimizde yorumlamamız gereken bir döküm var artık. Dökümdeki Stop kodunu (örneğin 0x00000012 veya 0x0000007F gibi) ve Probably Caused By yazan yerdeki dosya adını bir kenara not edin. Kodların ne anlama geldiğini sorgulamak için
Troubleshooting Windows STOP Messages
adresine başvurabilirsiniz. Burada size kodların belli başlı nedenleri liste halinde verilmiştir. Öte yandan hataya neden olan dosya adını Google'a girip hangi uygulamaya ait olduğunu bulmanız mümkün.

Örneğin ssmdrv.sys gibi bir dosyayla karşı karşıya gelirsek Google'a yazdığımızda bunun Avira antivirüs ile ilgili olduğunu görebiliriz. İşin araştırma kısmı sizindir artık.

Özetle olay bu kadar. Umarım kısa ve faydalı bir yazı olmuştur.


0 yorum: