Paintball sporunun ortaya çıkış yerine bakıldığında, karşımıza Amerika Birleşik Devletleri çıkmaktadır. Sporun temel nesnesi olan boya atan tabancalar ilk olarak Amerika’da, kesilecek olan ağaçları işaretlemek için kullanılmaya başlanmıştır. Bu tabancaların üretim tarihi ise, 1972 senesidir. Bu oyun ise, Charles Gaines ve Hayes Noel isimli kişilerin kendi aralarında eğlence amacıyla şakalaşmalarıyla 1970 yılının sonlarında ortaya çıkmıştır. 1980’li yıllara gelindiğinde ise, paintball artık iki kişinin tekelinden çıkarak ticari bir yapı kazanmaya başlamıştır. Bu yıllarda bu oyun için profesyonel anlamda ‘’Splatmaster’’ adı verilen boya tabancaları üretilmiştir. Bu tabancalar Bob Gunsey tarafından piyasaya sürülmüş ve artık Paintball artık bir spor dalı olarak anılmaya başlanmıştır.
Oyunun ilk oynandığı yıllarda, oyun çok sert bir şekilde oynanmıştır. Oyuncular, vahşi doğa içerisinde hayatta kalma becerilerini sahaya yansıtarak, bütün yeteneklerini sergilemekteydi. Oyunun ana malzemeleri ise, sadece pusula ve haritaydı. Kural olarak ise oldukça net bir kural belirlenmişti. Kuralda her oyuncu bütün yeteneklerini sergiler ve sadece bir takım hayatta kalırdı.
Paintball oyununda boya kapsülleri olan ve bu kapsülleri fırlatan havalı tarzda silahlar, iki takım ve sınırları belirlenmiş bir alan vardır ve doğru strateji ve beceri tek takımın kazanmasını sağlamaktadır. Silahlar ateşlenir, boya kapsülleri fırlatılır ve rakibe temas anında kapsüller patlar ve oyuncu oyundan elenir. Temel anlamda bu spor böyle oynanmaktadır.
Oyun, ellerdeki boya kapsülü atan silahların insan zekası ve stratejisiyle birleşip, heyecanın ve korkunun sınırlarını zorlayarak oynanan bir strateji ve savaş oyunudur. Askerler hünerlerini konuşturur ve rakip takımın bayrağı ele geçirilir. Heyecan tutkunlarının vazgeçilmezi lan paintball, ortaya çıkışından itibaren dünyaya oldukça hızlı bir şekilde yayılmakta ve oynandığı ülkelerde hep popüler olmaktadır. Neredeyse dünyanın her tarafına yayılmış olan bu outdoor oyunun çeşitli dünya ülkelerinde oldukça fazla kuruluşu bulunmaktadır. Bu kuruluşlar yüzlerle ifade edilebilecek kadar çoksa sayıda bulunmaktadır. Ulusal ve uluslararası Paintball Federasyonları, bu sporun ne denli önemli ve popüler bir spor olduğunun en açık kanıtlarından birisini teşkil etmektedir. Ve bu federasyonların sağlamış olduğu uluslararası Paintball turnuvaları, bu sporu benimsemiş olan oyunculara kendilerini gösterme fırsatı sunmaktadır.
Dünya genelinde oldukça popüler olan bu spor başlıca olarak, ABD, Fransa, İngiltere, Kanada, Almanya, Tayland, Norveç, Brezilya, İrlanda, Japonya, Güney Afrika, İtalya, Panama ve Arjantin gibi ülkelerde oynanmaktadır.
Paintballda giyilen giysi oldukça önemlidir. Oyundaki tüm oyuncuların yüzünde kırılmaz yapıda özel bir maske bulunur. Tehlikelerin önlenmesi için bu maskenin takılması zorunludur. Eldeki silahlar ise, gerçeğini aratmayacak şekilde tasarlanmış olan gazlı silahlardır. Bu silahlar boya kapsülü fırlatır ve bu boyalar özel olarak üretilir. Temas anında patlayan boyalar doğada kısa süre içerisinde kendi kendine kaybolma özelliğine sahiptir. Oyun alanı ise özel olarak oluşturulmuş, saklanma ve nişan alma gibi eylemlerin gerçekleştirilebildiği çeşitli materyaller bulunmaktadır. Oyun içerisindeki görevler ise, oyuncuların isteklerine göre belirlenir.
0 yorum: