Samp Nedir!
İlk Önce Samp Nedir Açıklıyorum;
San Andreas MP, yüzlerce oyuncunun her hangi bir sunucudan, bağlanıp birlikte zaman geçirdikleri çok oyunculu bir GTA San Andreas eklentisidir.
San Andreas Multiplayer 2005 Aralık ayında piyasaya ilk sürümüyle çıkmıştır. İlk çıktığında bir çok oyuncu tarafından sevilmiş ve sunucuları tavan yapmıştır. İlk önceleri sadece İngiliz, Amerikan ve Almanların oynadığı oyun artık tüm dünyada kol gezmiştir. Daha sonra Türkiye'de de rol sunucuları yönünden büyük gelişmeler atılmıştır. San Andreas Multiplayer 2008 yıllarında rol sunucularını büyük oranda arttırmıştır. Oyun 4 yıldır hala tutulmaktadır.
Pawno
Pawno, San Andreas Multiplayer'ın kodlama dilidir. C++ mantığıyla çalışmaktadır. 2-3 haftada öğrenilebilecek basit ve küçük bir dildir. Pawno ile ilgili dosyalar sunucu dosyasında bulunmaktadır. Yapımcısı spookie rumuzlu bir yazılımcıdır.
== Ör. if(strcmp(cmdtext, "/top", true) == 0) { SetPlayerName(playerid, "Kye=Top"); return 1; } ==
Genel Bakış
Basit ve küçük bir kodlama dilidir.
Pawnoda, oyuna Türkçe karakterleri aktarabilirsiniz.
İnternetten rahatlıkla bilgi edinebileceğiniz bir kodlama dilidir. Hakkında Türkçe ya da yabancı dilde bilgilendirmeleri rahatlıkla bulabilirsiniz.
Fonksiyonların geliştirilmesi kısıtlıdır. Yapabileceğiniz şeyler azdır.
Ana Mod ve Yan Mod
Ana mod (game mode) ve yan mod (filter script) olarak ayırabiliriz. Ana mod ve yan modun sistemsel olarak fazla farkı yoktur fakat önemli detayları vardır. Oyuna girdiğimizde önce ana mod ve ardından server.cfg'deki yan modlar sırayla açılır. Bir ana mod "gamemodes" klasörüne yüklendikten sonra server.cfg dosyasından gamemode0 anamodunadı(uzantıolmadan) şeklinde yazılır. Yan modlar ise filterscripts base gl_actions satırından aralarında boşluk bırakılarak belirtilmiştir. Eğer gamemode0 yerine gamemode1 yazarsak yan modlar çalışmaz.
SA-MP 0.3a Genel Sınırlar [ Şuan ki sürüm SA-MP 0.3c ]
Özellik Sınır
Oyuncu 500
Araç Sayısı 2000
Araba Model Sınırı Sınırsız
Nesne 254
Harita İşaretleri 100
Yarış Kontrol Noktası 1
Kontrol Noktası 1
Küçük Göstergeler (ev, işyeri, bilgi işareti...) 2048
3 Boyutlu Yazı 1024
Yazışma Ekranı Satır Karakter Sınırı 144
Haritada Çete Bölgeleri 1024
Menü 128
Oyun Ana Yazılımı 16
Oyun Yan Yazılımı 16
Metin I/O 128 hücre (512 byte)
Rumuz Karakter Sınırı 20
Genel Sol Üst Yazı Yeri Satır Karakter Sınırı (Yazılımdan Girişlerde) 1024
Ekranda Gösterilen Tek İstemciler 92
Created Serverwise 2048
SA-MP'de Rol
Rol yapma oyunu, RYO, (İngilizce Role Playing Game RPG) oyuncuların oynadıkları karakterlerin kişiliklerine bürünerek birleşik bir hikâye oluşturdukları oyundur. Diğer oyunlarda (Metin2 gibi) genellikle rol kavramı anlaşılamamıştır. Çoğu internet oyunu RYO olarak geçmesine rağmen rolle uzaktan yakından bir alakası yoktur. SA-MP'de bu terim Role Play (Rol Yapma) olarak geçer. Çünkü RP sunucuları ayrı bir "Rol Yapma Oyunu" değildir. Grand Theft Auto: San Andreas oyunu üzerine yapılmış multiplayer eklentisidir.
Çoğu sunucuda oyuna başladığınızda bir miktar paranız olur ve işsissinizdir. Kendinize bir meslek bulup para kazanmanız gerekecektir. İlk paralarınızı harcamamanızı öneririz çünkü size mutlaka lazım olacaktır. Sunucularda genellikle oyuna yeni başlayanlar taksicilik yapar. Bunun en önemli yararı sunucuyu ve haritayı tanımanız olacaktır ve ilk başlar için iyi bir para kazanacaksınızdır. Oyunda rol içi (Rİ-IC), rol dışı (RD-OOC) role aykırı (RA-NONRP) gibi kavramlarla çok sık karşılaşacaksınız. Bunların anlamları şöyle sıralanabilir;
Rol içi: Sizin değil, karakterinizin yaşamı hakkındaki şeylerdir. Oynadığınız oyun değil, karakterinizin yaşadığı yaşamdır. Kısaltılmışı Rİ'dir. İngilizce kısaltılmışı ise IC (In Character)dir.
Rol dışı: Karakterinizin yaşamı dışındaki şeylerdir. Örneğin, "Hangi tuşla yolcu koltuğuna biniliyor?" rol dışı bir cümledir. Kısaltılmışı RD, İngilizce kısaltılmışı ise OOC (Out Of Character)dir.
Role Aykırı, Role Uymamak, Non-rp: Karakterinizi gerçek hayattaki bir insan gibi canlandırmamaktır. Örneğin, durduk yere etrafa silahla ateş açmak RU örneğidir. Kısaltılmışı RU ya da RA'dır. İngilizcesi ise Non-rp'dir.
RD-Rİ Karıştırmak, Mix: Oyunda rol içi konuşma yerlerine RD yazı yazmak, RD bildiğimiz bir şeyi karakterimiz de biliyor gibi oynamak RD-Rİ karıştırma örneklerindendir. İngilizce kısaltılmışı mix (karıştırmak)tır.
Metagame: Gerçek hayatta herkesin ismini bilmezsiniz. Oyunda da karakterinizin başkalarının isimlerini bilmiyor olması gerekir. Eğer birisini tanımıyorsanız ya da ismini üstündeki yazıdan görüp de ismini biliyor gibi davranmanız metagame'dir.
Rol Sunucularında Sıklıkla Kullanılan Komutlar
/b [yazı]: Rol dışı konuşma komutudur. Yazılarınız belli bir mesafeden okunabilir.
/s [yazı], /bagir [yazı]: Bağırma komutudur. Söyledikleriniz daha uzaktan duyulabilir. Rİ'dir
/do [yazı], /yap [yazı]: Bir şeyin olduğunu başka oyunculara göstermek, bildirmek ya da hatırlatmak için kullanılır.
Rİ bir komuttur. Genellikle oyun grafiğinin yeterli olmadığı yerlerde kullanılır. Örneğin; "/yap Aracın tamponu kırıktır.", "/yap Kıyafetleri eskidir.", "/yap Polise bakmaktadır.".
/me [yazı]: Kendinizin Rİ yaptığı bir şeyi belirtmek için kullanılır. Ekrana "[İsim] [yazı]." şeklinde yansır. Oyun grafiğinin yetersiz olduğu yerlerde kullanılır. Örneğin; "/me arabanın camından içeri bakar.", "/me farları yakar.", "/me gülümser.".
/help, /yardim: Sunucunun Rİ ve RD komutlarını, sunucunun kurallarını öğrenebileceğiniz komuttur. Sunucuların tamamında olan komutlardır.
0 yorum: